2019. augusztus 19. hétfő

2019. augusztus 5., hétfő 13:53

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. augusztus 5., hétfő (OS) - Azonnali és teljes körű béremelés kell a szociális szektorban! -

Nem kétséges, hogy a szociális szektor az összeomlás szélén, ráadásul a kormány a jövő évi költségvetésben sem növeli a szociális területre szánt forrásokat, rendre lesöpörték a kormánypárti képviselők az LMP módosítói javaslatait. Az LMP szerint azonnali és teljes körű béremelésre van szükség.

Tudjuk, hogy a szociális szektorban van a legnagyobb elöregedési ráta, itt a legalacsonyabb a diplomások és a szakképzéssel rendelkezők fizetése, és itt van a legtöbb betöltetlen álláshely is. Álláspontunk szerint a három legnagyobb állami bértáblát – egészségügy, oktatás, szociális – közül jelenleg a szociális végzettség szerint kell egységesíteni. A szociális ágazat ugyanis a huszonnegyedik órában van. A szektor Magyarország egyik kitörési ágazata lehetne, ehelyett a kormányzati politika mostohagyereke. Az idősödő társadalom miatt hiába lesz az ágazat egyre fontosabb, ha a kormány alacsony bérekre építő politikája miatt a jelenlegi ellátottságot is nehezen tudja a szektor nyújtani.

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)