OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2019. augusztus 14., szerda 15:05

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 14., szerda (OS) - Őszintén az adatvédelmi képzésekről

    A GDPR bevezetése óta erősen nőtt az adatvédelmi képzések száma,  a Google keresője szűrt beállítással 8000 találatot mutatott.
Kötelező-e adatvédelmi képzés az adatvédelmi munkakör betöltéséhez?
A válasz: nem.
Az adatvédelmi tisztviselőnek nincs meghatározva milyen képzéseken kell részt vennie, az adatvédelmi felelős is mérlegelés alapján választható.
Az Adatvédelmi Szövetség szerint a feladat eléggé összetett ahhoz, hogy a kifutó OKJ-s képzések utáni rendszerben ezt hivatalos képzésekbe be lehessen emelni - és ez az első lépcsőfok az adatvédelmi munkákhoz.
További feladat olyan szakemberek képzése, akik a gyakorlatban is végig tudják vinni egy szervezet teljes adatvédelmi megfelelőségének elkészítését. (Nem arról beszélünk, amikor valaki úgy készíti el az adatvédelmi megfelelőséget, hogy a helyszín közelében sem járt)
Az oktatás feladata az általános iskolai bemutatásokon túl szakmai sarokpontok létrehozása, képzési tematikák és gyakorlati tapasztalatok átadása.
Az Orbán kormány első kormányinfóján Gulyás Gergely leszögezte: nem a kisvállalatok büntetése a cél, első lépésként figyelmeztetnek az ellenőrzések során. Elfogadjuk a GDPR-t, de igyekszünk károkat nem okozni.
Ami nagyobb gondot fog okozni, az a rendelet kihasználói részéről várható (a bejelentések sora már beindult)hisz  látható, hogy az egyik legkönnyebb pénzkereseti lehetőség adatvédelmi problémát generálni és kártérítést követelni. Feladat a minőségi oktatás. https://nadat.hu/
     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.