OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. augusztus 22., csütörtök 14:11

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 22., csütörtök (OS) - Az idén 75 éves zeneszerzőt köszöntő album Eötvös Péter legfrissebb, szimfonikus zenekarra írt műveiből válogat négy darabot. A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarát maga a Mester vezényli, így műveket – köztük a 2002-ben írt Jet Stream új, átdolgozott változatát, melyen a kiemelkedő svéd trombitaművész, Hakan Hardenberger működik közre szólistaként – a leghitelesebb tolmácsolásban kínálja ez a különleges összeállítás.

        "Eötvöst és Mozartot összekapcsolja (…) a kompozíciós virtuozitás, az a rendkívüli zeneszerzői tudásból eredeztethető könnyedség, amellyel képesek mindenféle erőfeszítés nélkül beszélni a legkomolyabb kérdésekről. Nincs szükségük búvárruhára és oxigénpalackra, hogy a mélyből igazgyöngyöket hozzanak fel. Ha a Jet Stream a jazz levegőjét árasztja, a Dialog pedig Mozartét, akkor a Gliding a szabadságét. Ennek mintegy kontrasztjául a lemezen szereplő leghosszabb mű, az Alle vittime senza nome viszont épp a szabadság hiányáról szól. S mégis, ahogy a fuldokló menekülteket megtestesítő, expresszív hangszeres szólók Eötvös darabjában az egyéni sorsokról beszélnek, miközben a hatalmas tuttik a szenvedő közösség hangján szólalnak meg, az ember azt érzi, hogy ha a ‘testvér lészen minden ember’ illúziója talán végleg odalett, a humánum nem veszett ki a világból." (Fazekas Gergely kísérőszövege nyomán)

     Kiadó: Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.