OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2019. augusztus 24., szombat 11:03

A Magyar Patrióták Közösségének közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 24., szombat (OS) - Végre megvalósul a magyar helységnevek használata a vasútnál

    A Magyar Patrióták Közössége üdvözli, hogy a MÁV – a társadalom több évtizede megfogalmazott jogos követelésének eleget téve – idén szeptembertől az utastájékoztató kijelzőkön és táblákon magyar nyelven is feltünteti az elszakított területeken lévő állomások neveit.

A külhoni állomásnevek kötelező idegennyelvű használatát 1950-ben rendelték el, amihez az állami vasúttársaság írásbeli kommunikációja egészen mostanáig tartotta magát, így ezzel az előrelépéssel a Rákosi-korszak egyik nyomasztó örökségét sikerült felszámolni. Megjegyzendő, hogy az utódállamok eddig sem voltak ilyen szemérmesek, hiszen például a román állami vasúttársaság szerelvényein évtizedek óta a Budapesta felirat díszeleg.

A magyar helységnevek használatát a hangos tájékoztatásban már 2007-ben bevezették, majd egy rövid ideig tartó 2009. évi visszalépést követően általánossá tették. Szintén több éves gyakorlat, hogy az internetes menetrendi keresőben a határon túli állomások magyar nevükön is szerepelnek.

A MÁV hangos utastájékoztatásában ugyanakkor a nemzetközi vonatok határon túli szakaszon lévő megállási helyei közül jelenleg csak a célállomást mondják be.

Egyesületünk kezdeményezni fogja a MÁV Zrt.-nél, hogy a hangos utastájékoztatás során a vonat valamennyi határon túli megállási helyének nevét is mondják be, előmozdítva ezáltal az utazóközönség teljeskörű tájékozódását és a magyarság területi önazonosságtudatának helyreállítását.

     Kiadó: Magyar Patrióták Közössége

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.