OS Országos Sajtószolgálat
2020. augusztus 6. csütörtök
Ismertető


2019. augusztus 27., kedd 21:50

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 27., kedd (OS) - A Hiteles Mozgalom öt éve próbálja elérni, hogy a Kúria dolgozza át a devizahiteles jogegységi határozatokat, mert valótlanságokat tartalmaznak. Az egyik legjelentősebb kérdésben most sikerült áttörést elérnünk! Dr. Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője és a devizahiteles Konzultációs Testület elnöke a részünkre küldött válaszlevelében a mi álláspontunkkal egyező véleményt fogalmazott meg.

    Ezzel a válasszal éveken keresztül mondott (hamis) állítások dőlnek meg:
1. a deviza erősödése, így a havi törlesztő részletek növekedése a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság következménye
2. a deviza árfolyam jövőbeni értéke nem határozható meg előre (sem az irány, sem a mérték)
3. a bankok nem tudták a szerződéskötések időszakában, hogy a deviza árfolyam (és ezáltal a törlesztő részlet) jelentős és tartós emelkedése várható.

Dr. Wellmann .György véleménye, hogy a gazdasági összefüggéseket maguktól kellett volna tudni az adósoknak, mivel átélték a 90-es évek magas inflációját. Álláspontunk szerint viszont a bankok és az állami felügyeleti hatóságok mulasztottak, mert nem tájékoztatták a devizahitel tulajdonságairól a fogyasztókat és a vállalkozásokat.

Írásban fordultunk kérdésekkel az MNB és a  GVH elnökéhez valamint Miniszterelnöki Kabinetfőnökhöz és az Igazságügyi Miniszterhez.

Az elküldött levelünk:
https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/kerdesek-a-legujabb-devizahiteles-fejlemenyekkel-kapcsolatban.html

Szabó József

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.