OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. szeptember 2., hétfő 14:10

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. szeptember 2., hétfő (OS) -

        A közpénzügyek ellenőrzését Magyarországon egy összehangolt, egymásra épülő elemekből álló rendszer biztosítja. Az első védelmi vonal az egyes szervezetek, intézmények, belső kontrollrendszere, a belső ellenőrzés; a második vonal az ágazati, kormányzati ellenőrzés (Pl: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Magyar Államkincstár ellenőrzései, illetve a kormányhivatali ellenőrzések); majd harmadik ellenőrzési védelmi vonalként működik a külső független számvevőszéki ellenőrzés. A számvevőszéki ellenőrzés nem helyettesíti az adott szervezet belső ellenőrzését és az ágazati, kormányzati ellenőrzést sem. Az ÁSZ a kormányzattól teljes mértékben függetlenül működik, és a független ellenőrző tevékenységét a magyar törvényi előírások nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékben biztosítják.
     Az Állami Számvevőszék a 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolójában az ellenőrzési megállapításai alapján felvetette, hogy a feltárt hiányosságok felszámolása érdekében érdemes lenne a számvevőszéki megállapításoknak nagyobb ráhatást biztosítani az egyes szervezetek belső ellenőrzésére – ezáltal növelve azok hatékonyságát és eredményességét. Továbbá az ÁSZ felvetette a közpénzügyi ellenőrző rendszer három védelmi vonala közötti koordináció erősítését.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.