2019. szeptember 17. kedd

2019. szeptember 4., szerda 15:41

Önkormányzat2019 - MSZP: az EBRD-paktum miatt lehet a családokat kilakoltatni
    Budapest, 2019. szeptember 4., szerda (MTI) - Az MSZP elnökhelyettese az Orbán Viktor által az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) 2015-ben aláírt paktumot okolja azért, hogy a kormány nem gördít akadályt a magyar családok kilakoltatása elé és nem fogad el a bankok jövedelmezőségét mérséklő jogszabályt.

Szakács László szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, jelenleg a "devizahiteles ügyekben a bankok nem hibásak", a közjegyzők inkább a bankokat képviselik, a végrehajtáskor rendőrökkel raknak ki családokat az utcára, a jegybank pedig nem tudja, hogyan mozog a forint árfolyama.
     Szerinte nem véletlenek sorozatáról van szó, hanem mindez összefüggésben van az EBRD-paktummal.
     Az ellenzéki képviselő azt firtatta, tavaly, a családok évében hány családot lakoltattak ki. Idén, amikor számos családtámogatási formát jelentettek be, hány családot tesznek ki az otthonából, mert a bankok becsapták őket? - kérdezte.
     Szepesházi Péter a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Mindenki Magyarországa II. kerületi önkormányzati képviselőjelöltje felhívta a figyelmet Tóth Ádámnak, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökének egy 2014-ben a Privátbankáron megjelent nyilatkozatára, miszerint a jogalkotónak meg kellene fontolnia, hogy banki költségként szabályozza a közjegyzői okiratba foglalás költségeit, hiszen a közjegyző az ügyletben leginkább a bank érdekeit képviseli.
     A volt bíró elmondta, a közjegyzőkről szóló törvény szerint a közjegyzők pártatlan jogi szolgáltatást nyújtanak, meg kell védeniük az embereket és a tisztességes bankokat is a tisztességtelen szerződésektől.
     A baloldali zöldpolitika megalapozottságát firtató kérdésre Szakács László közölte, baloldal mindig elkötelezett volt a zöldpolitika mellett. A politikának ezen a területen van feladata, célokat kell megfogalmazni és a célokat elérő politikát kell folytatni - tette hozzá.