2019. szeptember 17. kedd

2019. szeptember 6., péntek 08:56

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 6., péntek (OS) -

Belső égésű motorral hajtott kishajók több mint negyven éve nem közlekedhetnek a Balatonon. A HyperJet nevű, 90 km/órás sebességre is képes jármű üzemeltetését azonban kivételképpen engedélyezték. Engedélyezték a nyilvánvaló balesetveszély és a hajó keltette elviselhetetlen zaj ellenére. Engedélyezték, noha a tó ökoszisztémáját kutató professzor és a Balaton környéki borászok és vendéglátósok egyaránt ellenezték, de tiltakoztak a balatoni horgászok és vitorlázók is. Az élményhajó viszont egyetlen szezonban több százmilliós nyereséget képes termelni, a Balatont néhány kivételezett magántulajdonaként kezelő Orbán-rendszer számára pedig a kiválasztottak profitja fontosabb, mint az ott élők és az ott pihenni vágyók nyugalma.

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdést nyújtott be a kormányhoz, azt tudakolva, hogy milyen megfontolás alapján és kinek a kedvéért tértek el az általános tilalomtól. Minthogy pedig a jármű egyedi darab, amit megrendelésre, kifejezetten a Balatonra gyártottak, a DK arra is kíváncsi volt, honnan tudhatta előre a közel százmillió forintot kockáztató megrendelő, hogy az engedélyt meg fogja kapni.

Hajdu László
országgyűlési képviselő