2024. április 25. csütörtök

2019. szeptember 10., kedd 08:37

A Magyar Természetjáró Szövetség közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 10., kedd (OS) - 29 túrázó vehette át az Országos Kéktúra teljesítését igazoló jelvényt és oklevelet

29 túrázó vehette át az Országos Kéktúra teljesítését igazoló jelvényt és oklevelet, összesen közel 34 ezer kilométert gyalogoltak Magyarországon

A II. Természetjáró Fesztivál keretében ünnepélyes keretek között a 2019. szeptember 7-én a Nagyszinpadon vehette át elismerő oklevelét és a teljesítésért járó ikonikus Kéktúra jelvényt 29 túrázó.
A legfiatalabb teljesítő 11, a legidősebb 58 éves. Voltak, akik családjukkal, volt aki állandó túratárssal, s volt, aki egyedül rótta a turista ösvényeket. Páran egy menetben, apróbb megállókkal jutottak el Írott-kő-től Hollóházáig, míg többen éveken át, szakaszokban gyalogolva teljesítették az útvonalat. Ketten jubiláltak, tizedik és tizenegyedik alkalommal járták be a legendás "kék" útvonalat, egy természetjáró pedig a teljes Kékkört, azaz az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéket is teljesítette.
Az Országos Kéktúra 1167 km hosszú, 27 szakaszból áll, 152 bélyegzőponttal. A túramozgalom 1952 óta létezik, 1962 óta a Magyar Természetjáró Szövetség és jogelődjei koordinálják azt. Az utolsó, most átadott jelvény sorszáma a 6628-as. Örvendetes tény, hogy az utóbbi években látványosan nőtt az évente átadott jelvények száma, a korábbi évi átlag 110 teljesítő helyett napjainkban évente csaknem 200 fő viselheti büszkén a természetjárás egyik legismertebb és leginkább vágyott ikonikus jelvényét.

Kiadó: Magyar Természetjáró Szövetség