2024. április 19. péntek

2019. szeptember 10., kedd 14:42

A Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 10., kedd (OS) - Bauhaus100 ünnepség a Napraforgó utcában - A Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület ünnepséget szervez a XX. század építészeti stílusát meghatározó Bauhaus iskola alapításának 100. évfordulója alkalmából.

A Napraforgó utcában 1931-ben egy egységes, családi házakból álló kísérleti lakótelep épült, melyet a Bauhaus építészeti irányzatot követő, haladó szellemű építészek - Kaffka Péter, Kozma Lajos és Vágó László - kezdeményeztek. Az utcában 19 épület található, amelyek egységes egészet alkotva a hazai modern építészet egyik első, demonstratív példáját képviselik. A házakat 16 neves építész tervezte.
A Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület ünnepségének célja, hogy a Bauhaus-centenárium alkalmából megemlékezzen a hazai modern építészet kezdetéről. Az ünnepségen Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, a rendezvény házigazdája üdvözli a megjelenteket. Ezt követően Ferkai András, a MOME professzora méltatja a műemlékvédelem alatt álló kísérleti lakótelepet, majd a Kiscelli Múzeum képviselője nyitja meg a Napraforgó utcában és a Pasaréti téren rendezett szabadtéri kiállítást. A "Nyitott ház" program keretében a látogatók megtekinthetik a kísérleti lakótelep egyik épületét. Az esemény utcabállal fog zárulni.
Támogatók: Magyarország Kormánya, Budapest II. kerület Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap.

Kiadó: Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület