OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. szeptember 11., szerda 12:48

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 11., szerda (OS) - Gunter Demnig német képzőművész holnap Magyarországra érkezik, hogy a következő napokban 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet helyezzen el civilek, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, és az önkormányzat együttműködése eredményeképp.

        Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik. A botlatókő egy 10x10 centiméteres bronztáblára vésett vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amit az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének előtt illeszti a járdába a német képzőművész. A kezdeményezés nyomán mára Európa szerte több, mint 70.000 botlatókőbe "botolhatunk bele“, mely által az akció a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé vált.
     Az esemény kiemelkedő állomása lesz most pénteken Rejtő Jenő egykori munkaszolgálatos emlékkövének elhelyezése Budapesten. Ezt követően a művész a helyszínen veszi át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerjük el. További jelentős állomás Pápa, ahol vasárnap 19 botlatókő elhelyezését követően Gunter Demnig a pápai zsinagógában a Radnóti Miklós Antirasszista-díjat kapja meg.
     Köszönjük a támogatást és a segítséget Magyarország Miniszterelnökségének, a Honvédelmi Minisztériumnak, a közreműködő önkormányzatoknak, valamint a hozzátartozóknak.
     További információ: http://mazsike.hu/hirek/botlatoko-2019

     Kiadó: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.