2024. április 20. szombat

2019. szeptember 12., csütörtök 10:02

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 12., csütörtök (OS) - Az idősek képviselői az élelmiszerek fogyasztói árának növekedéséhez igazítanák a novemberi kiegészítő nyugdíjemelést, és kérik a jövő évköltségvetés módosítását a tervezett infláció mértékének változása miatt.

A nyugdíjas szervezetek egyeztették véleményüket a közeli napokban várható kormányrendelettel kapcsolatban, mely a törvényben előírt kiegészítő nyugdíjemelést tartalmazza majd.
Az idősek képviselői – tekintettel arra, hogy a nyugdíjasok az év
eddigi időszakában a tényleges inflációnál alacsonyabb mértékű nyugdíjemelésben részesültek, így lényegében hiteleztek a kormányzatnak 8 hónapon át - azt kérik, hogy a törvényes kompenzáció az élelmiszerek fogyasztói ára növekedésével megegyező mértékben történjen meg. A javaslat elfogadása esetén az idei év elején -
sajnálatos módon alacsonyan - megvalósult 2,7 százalékos nyugdíjemelés utólagosan és visszamenőlegesen 5,6 százalékos mértékűre emelkedne. Ezzel a lépéssel a nyugdíjas fogyasztói kosár legjelentősebb árucsoportja áremelkedéséhez igazodna a nyugdíjak korrekciója, és
ezáltal némileg ellensúlyozódna az idősek anyagi helyzetének eddigi,méltatlan lemaradása. Erre a lépésre a nyugdíjtörvény 62.§ (6)pontja lehetőséget is ad a kormányzatnak.
Azt is javasolják az idősek képviselői, hogy a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényben az Országgyűlés módosítsa a 2020-ra vonatkozó 2,8 százalékos inflációs előrejelzés mértékét a Magyar Nemzeti Bank szakértői által prognosztizált 3,4 százalékos mértékre.
     Kiadó: Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület