OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. szeptember 12., csütörtök 10:02

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 12., csütörtök (OS) - Az idősek képviselői az élelmiszerek fogyasztói árának növekedéséhez igazítanák a novemberi kiegészítő nyugdíjemelést, és kérik a jövő évköltségvetés módosítását a tervezett infláció mértékének változása miatt.

    A nyugdíjas szervezetek egyeztették véleményüket a közeli napokban várható kormányrendelettel kapcsolatban, mely a törvényben előírt kiegészítő nyugdíjemelést tartalmazza majd.
Az idősek képviselői – tekintettel arra, hogy a nyugdíjasok az év
eddigi időszakában a tényleges inflációnál alacsonyabb mértékű nyugdíjemelésben részesültek, így lényegében hiteleztek a kormányzatnak 8 hónapon át - azt kérik, hogy a törvényes kompenzáció az élelmiszerek fogyasztói ára növekedésével megegyező mértékben történjen meg. A javaslat elfogadása esetén az idei év elején -
sajnálatos módon alacsonyan - megvalósult 2,7 százalékos nyugdíjemelés utólagosan és visszamenőlegesen 5,6 százalékos mértékűre emelkedne. Ezzel a lépéssel a nyugdíjas fogyasztói kosár legjelentősebb árucsoportja áremelkedéséhez igazodna a nyugdíjak korrekciója, és
ezáltal némileg ellensúlyozódna az idősek anyagi helyzetének eddigi,méltatlan lemaradása. Erre a lépésre a nyugdíjtörvény 62.§ (6)pontja lehetőséget is ad a kormányzatnak.
Azt is javasolják az idősek képviselői, hogy a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényben az Országgyűlés módosítsa a 2020-ra vonatkozó 2,8 százalékos inflációs előrejelzés mértékét a Magyar Nemzeti Bank szakértői által prognosztizált 3,4 százalékos mértékre.
     Kiadó: Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.