2024. április 24. szerda

2019. szeptember 13., péntek 07:29

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. szeptember 13., péntek (OS) - A NAIH az elmúlt időszakban érkezett számos bejelentésből értesült annak gyanújáról, hogy a 2019. évi helyi önkormányzati választásokkal összefüggésben több helyen a polgármesterjelölt, valamint egyéni választókerületi jelöltek indulásához szükséges ajánlásgyűjtés során az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat valószínűsíthetően jogosulatlanul kezelték. A NAIH e bejelentések nyomán, a választási eljárás adatkezelése jogszerűségének, valamint a nagyszámú érintett személyes (különleges) adatainak védelme érdekében hivatalból eljárást indított.

A NAIH a 2019. április 17-én közzétett, a választásokkal kapcsolatos adatkezelésekről szóló ajánlásában (https://naih.hu/files/ajanlas_valasztas_NAIH_2019_3061.pdf) kiemelte az adatvédelmi követelmények betartásának jelentőségét, és ezúton ismételten nyomatékosan felhívja a jelöltek és jelölő szervezetek figyelmét arra, hogy "a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény az ajánlások tekintetében formalizált eljárást ír elő, amelynek része az ívekkel kapcsolatos kérelmek benyújtása, az azokkal való elszámolás, amelyet követően a választási szervek nyilvántartásba veszik a jelöltet, listát. Az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat a jelöléstől eltérő célra felhasználni jogellenes, mivel az ajánlóívek másolása (sokszorosítása, fénymásolása), illetőleg duplikált adatbázisok létrehozatala az azokon szereplő információk alapján sérti az adatvédelmi rendelkezéseket."

Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH