2024. április 26. péntek

2019. szeptember 19., csütörtök 11:30

A Magyar Innovációs Szövetség közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 19., csütörtök (OS) - Az Európai Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó versenyt, a Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 40 országából érkeztek fiatalok - az idén szeptember 13. és 18. között Szófiában rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal megkapta a különdíjat.

A 14-20 év közötti döntősök között Magyarországot a 2018/2019. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette. A delegáció vezetője Ivánka Gábor, zsűritag volt.
     A döntőn 100 projekt versenyzett, ahol Zsigó Miklós (Krúdy Gyula Gimnázium Nyíregyháza végzett diákja) "Moly.net" c. projektje részesült a különdíjban, melynek eredményeként egy hollandiai szakmai utazáson vehet részt. A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású csapda, melyben Miklós egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal hőmérséklet adatokat gyűjt. Ha egy nagyobb gyümölcsösben a kihelyezett molycsapdák adatait elemezzük, akkor képet kaphatunk a molyrajzás térbeli, és időbeli lefolyásáról is. Egy ilyen elemzés segíti a tulajdonost, a megfelelő mennyiségű feromon, ragasztóanyag, illetve permetszer vásárlásában, ezzel előre tud tervezni pénzügyileg is. Az eszköz más csapdák és feromonok felhasználásával más rovarkártevők esetén is használható, nem csak az almamoly esetén.

Kiadó: Magyar Innovációs Szövetség

------------------------------------------------------------------