OS Országos Sajtószolgálat
2021. január 19. kedd
Ismertető


2019. szeptember 28., szombat 00:27

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. szeptember 28., szombat (OS) - Egy szófiai civil szervezetek által tartott nemzetközi tanácskozás kezdeményezésére az Európai Unióban 2003 óta, 2016-tól pedig az UNESCO kezdeményezésére a világban minden év szeptember 28-án megünnepeljük az információszabadság napját (International Right to Know Day).

        Magyarország Alaptörvényében mindenki számára garantálja a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjogot, melynek körébe vonja a közpénzekkel való gazdálkodás transzparenciáját is. A közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismerhetőségének biztosítása, ezáltal az alapjog érvényesülésének törvényi garanciája és általános keretrendszere az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény.
     Az információszabadság a demokratikus jogállam egyik kiemelkedően fontos alapértéke. A közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő jog gyakorlása elősegíti, hogy a polgárok az állam működésére, gazdálkodására vonatkozó tények ismeretében szabadon alakíthassák ki véleményüket. Az alapjog elsődleges rendeltetése az átlátható állami működés megteremtése, mely egyúttal a jogállamiság egyik sarokköve.

     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.