OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. szeptember 28., szombat 00:28

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. szeptember 28., szombat (OS) - A magyar információszabadság-szabályozás egyedi és speciális: a bárki által megismerhető adatok csoportján belül a jogszabály megkülönbözteti a közérdekű adatok és közérdekből nyilvános adatok körét és mind a törvényi szabályozás, mind az alapjogi felügyelet a másik információs joggal – a személyes adatok védelméhez való joggal – együtt, egymásra hatással történik.

        A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hazai és nemzetközi szerepvállalása az elmúlt időszakban az információszabadság területén intenzívebbé vált, törekszünk átfogó, közérthető és tematikus állásfoglalások kimunkálására, és 2018-ban elsőként Budapesten került megrendezésre az a nemzetközi esetjogi gyakorlatokat bemutató találkozó ("FOI Case Handling Workshop“), melyen 11 ország munkatársai vettek részt.
     Végül egy nagy reményekre jogosító hír: 2019-ben kiírásra került egy európai uniós projekt (KÖFOP-2.2.6-VEKOP-18), melynek keretében – pozitív döntés esetében – a NAIH (egyik) kedvezményezettként lehetőséget kapna "Az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése“ cél országos léptékű és hosszú távú kidolgozására.

Dr. Péterfalvi Attila
elnök

     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.