OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2019. október 14., hétfő 11:24

A Legfőbb Ügyészség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. október 14., hétfő (OS) - Dr. Polt Péter legfőbb ügyész tavalyi évről szóló – a mai napon benyújtott – országgyűlési beszámolójából kitűnik, hogy a lényegesen megváltozott jogi szabályozás ellenére változatlanul stabil, jó eredményeket mutat és kellően gyors az ügyészségi munka.  Az ügyészség törvényesen végzi feladatait, melynek során hatékonyan érvényesíti az új büntetőeljárási törvény által bevezetett jogintézményeket. A magyar ügyészség kiemelt figyelmet fordít az Európai Unió intézményeivel való bűnügyi együttműködésre.

    2018. július 1-jén lépett hatályba a számos új jogintézményt bevezető büntetőeljárási törvény (új Be.), amelynek kodifikálásában az Igazságügyi Minisztériumba kirendelt ügyészek meghatározó szerepet töltöttek be. A törvény jelentős hatással volt az ügyészség 2018. évi büntetőjogi szakági tevékenységére. Az új Be. főbb célkitűzései és koncepcionális újításai között szerepel a büntetőeljárások időszerű – ugyanakkor az eljárási garanciák magasabb szintje mellett érvényesülő – befejezése, a pergazdaságosság érvényesítése, a "hagyományos" vádemelésről az elterelő, illetve a sértetti reparációt eredményező intézmények alkalmazása, valamint a vádemelést követő eljárás racionalizálása.

A törvény komoly jelentőséget tulajdonít az önkéntes beismerésén alapuló terhelti együttműködésnek, amely meghatározhatja a vádemelés formáját, illetve a vádirat tartalmát.
     Kiadó: Legfőbb Ügyészség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.