OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. október 14., hétfő 11:26

A Legfőbb Ügyészség közleménye (5. rész)
    Budapest, 2019. október 14., hétfő (OS) -

    Az OLAF az Európai Bizottság ellenőrző szerveként – és nem nyomozó hatóságként – közigazgatási vizsgálatokat folytat az Európai Unió költségvetéséből származó pénzeszközök szabályszerű felhasználásáról, melynek eredményeképpen ajánlással fordulhat a tagállamok igazságügyi hatóságaihoz.

Az OLAF magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak a száma (2016: 10,  2017: 6, 2018:4) évről-évre csökken.  A 2018-ban megküldött 4 ajánlás kapcsán az ügyészség egy nyomozást rendelt el, három esetben pedig az ajánlást már folyamatban lévő nyomozásban értékelték a magyar hatóságok. A magyar ügyészség az uniós átlagot (36%) lényegesen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 45 %-ában emel vádat.

Ugyancsak figyelemre méltó az EUROJUST (az Európai Unió tagállamai közötti büntető igazságügyi együttműködés Hágában működő szerve) előtt megnyitott magyar ügyek számának (2016: 102, 2017: 117, 2018: 127) folyamatos növekedése. Az uniós szervezet és a magyar ügyészség eredményes munkakapcsolatát jól példázza az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagjaként több ember kivégzésében részt vevő szír férfi magyarországi elfogása. Az Eurojust koordinálja a közös nyomozócsoportok tevékenységét is, amely téren a korábbi évekhez képest még intenzívebbé vált az együttműködés. 2018-ban a magyar hatóságok 16 korábban indult, valamint 7 új közös nyomozócsoportban vettek részt.
     Kiadó: Legfőbb Ügyészség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.