2019. november 18. hétfő

2019. november 5., kedd 15:14

Az Agrárminisztérium közleménye
    Budapest, 2019. november 5., kedd (OS) - Történelmi rekordhozammal befejeződött a napraforgó betakarítása. Október végére befejeződött a hazai napraforgó betakarítása. Az országban 561 ezer hektárról, 3,01 tonna/hektáros hozammal 1,69 millió tonnát takarítottak be a gazdák.

Az idei, 3,01 tonna/hektáros országos átlaghozam történelmi rekordot jelent Magyarországon és világszintű összevetésben is az elsők közé tartozik. A megyék közül Fejér, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megye emelkedett ki 3,2 tonna/hektár körüli rendkívül jó hozamokkal. Az idei termésmennyiség - a történelmi rekordhozamok mellett is - néhány százalékkal elmaradt a tavalyi értékektől, ami a betakarított terület 9-10 százalékos csökkenéséből adódik.

A napraforgó piaci ára az egy évvel ezelőtti szinthez képest - a világpiaci tendenciáknak megfelelően - körülbelül 10 százalékkal magasabb. Az áremelkedésnek és a történelmi rekordhozamoknak köszönhetően a napraforgó hektáronkénti árbevétele jelentősen javult a korábbi évekhez képest, így a termelők többsége sikeresen zárhatja az idei évet.

Kiadó: Agrárminisztérium