2019. november 18. hétfő

2019. november 8., péntek 18:05

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. november 8., péntek (OS) - 2020-ban újabb 40 milliárd forint a budapesti egészségügyi fejlesztésekre

Csaknem 20 budapesti és Pest megyei kórház, valamint szakrendelő esetében kezdődött meg a közelmúltban a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése az Egészséges Budapest Program (EBP) infrastrukturális fejlesztéseinek keretében. A több mint 700 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztési programban eddig csaknem 5000 sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt vehettek birtokba az intézmények.
Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjában folytatódik az érintett 4 centrumkórház, 11 országos gyógyintézet, 13 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése. A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a Kormány 2017-ben 40 Mrd Ft-ot, 2018-ban 30 Mrd Ft-ot biztosított. Az idei büdzsében 41,9 Mrd Ft jut az EBP-re, 2020-ban pedig 40 Mrd Ft-ból folytatódik majd a Program. Eddig összesen mintegy 245 Mrd Ft hazai és uniós forrásról született döntés.
Az Egészséges Budapest Program a kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjának, valamint informatikai eszközparkjának megújítását is zászlajára tűzte 2026-ig.
     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma