OS Országos Sajtószolgálat
2020. augusztus 6. csütörtök
Ismertető


2019. november 9., szombat 17:34

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. november 9., szombat (OS) - NEMZETKÖZI DEMONSTRÁCIÓ AZ ELEKTROSOKK BETILTÁSÁÉRT BUDAPEST – Békés tüntetés zajlott november 9-én, szombaton az elektrosokk-kezelés alkalmazása ellen, amelyet a mai napig használnak Magyarországon is. A tüntetők azt próbálták elérni: ezt a káros pszichiátriai módszert vonják ki végre a forgalomból.

    A rendezvény apropóját egy éppen Budapesten zajló elektrosokk-konferencia jelentette, egy olyan pszichiátriai csoport szervezésében, amelynek deklarált célja az elektrosokk népszerűsítése. A tüntetést szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, amely a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával foglalkozik, arra hívta fel a figyelmet: az elektrosokkot – amely inkább kínzás, mint kezelés – már régen be kellett volna tiltani.

A számos országból érkezett tüntetők (a magyarok mellett Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, Ukrajnából, Spanyolországból, Görögországból érkezett résztvevő) a Liszt Ferenc térről a városon keresztül a Balassa utcai Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika elé vonultak, amely nem csupán az elektrosokkolás egyik hazai központja, de egyben az elektrosokk-konferenciának is helyet adott. A klinika előtt felszólalók beszédeikben kitértek arra, hogy az elektrosokkot (bár a legtöbben úgy hiszik, már régen nincs használatban) még ma is számos országban használják; évente több mint egymillió emberen hajtanak végre elektrosokkot "orvosi kezelésként". Szó esett arról is, hogy az elektrosokk számos orvosi tanulmány szerint komoly agykárosodást és súlyos memóriavesztést okoz, és olyan tanulmány viszont nincs, ami egyértelműen alátámasztaná, hogy az eljárásnak bármilyen valódi gyógyhatása lenne.

     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.