2024. április 25. csütörtök

2019. november 12., kedd 13:50

A VDSzSz Szolidaritás közleménye
    Budapest, 2019. november 12., kedd (OS) - KVKF: Egyetértés van abban, hogy több évre szóló bérmegállapodás szülessen.

Továbbra is eredményesnek értékelték a résztvevők a 2017-ben megkötött középtávú megállapodást a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) november 12-i ülésén, és egyetértettek az újabb, többéves - akár hároméves - megállapodás szükségességében.
Szakszervezeti oldalról ugyanakkor a hozzászólók kiemelték a sok helyen kritikus létszámhiányt, az elvándorlást, amit a korábbi középtávú megállapodás sem volt képes teljeskörűen orvosolni. Emiatt több vállalat a működőképesség határára került, amit tovább nehezítenek az összetorlódott bérek.
A munkaadói oldal megerősítette, hogy jelentős bérfejlesztési igények merültek fel, ami a közszolgálatot ellátó vállalkozások számára saját erőből nem teljesíthető, így szükséges a kormányoldal bevonása. A STRATOSZ képviseletében Dávid Ilona, a szövetség elnöke munkáltatói érdeknek nevezte a munkavállalók hosszútávú megtartását, a munkaerőhiány csökkentését.
Fónagy János államtitkár sikeresnek értékelte a három évet, és jelezte, hogy a kormány az egész társadalom számára fontos ágazatokban a képzett és a fiatal munkaerő pótlását biztosítani kívánja.  Schanda Tamás államtitkár ezt azzal egészítette ki, hogy a kormány célja, hogy "ezúttal is egy adott esetben több évre szóló megállapodás szülessen".
A folytatásra az infláció mértékének ismertté válása, illetve a tegnap újranyitott, jövő évi minimálbéremelésről szóló tárgyalások lezárása után kerülhet sor.
     Kiadó: VDSzSz Szolidaritás