OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. november 15., péntek 16:58

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. november 15., péntek (OS) - Pénzverés Nyugat-Magyarországon a középkorban – könyvbemutató Győrben

    Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára mutatta be Győrben azt a legújabb pénztörténeti kötetet, amely a"Pankart és csopce" címet viseli és a XIV. század végétől, a XVII. század elejéig tartó időszak, Nyugat-Magyarországi pénzverési és pénzforgalmi históriáját foglalja össze.

A soproni és pozsonyi német nyelvjárásban pankartnak, azaz "fattyú dénár"-nak nevezték, a hivatalos források pedig parvusként tartották nyilván Luxemburgi Zsigmond korának gyorsan elértéktelenedő aprópénzét. A "csopce"-ként emlegetett érme pedig Habsburg Albert jobb minőségű dénárjával volt azonos. Ez volt a sapkás dénárnak is nevezett korabeli fizetőeszköz.

Köszöntőjében a közigazgatási államtitkár örvendetesnek nevezte azt, hogy hazánk pénztörténete iránt, nemcsak a numizmatikai tudományág képviselői, hanem egyre több lelkes amatőr is érdeklődik. Ezt mutatja a témához kapcsolódó történelmi érméket, pénzeinket bemutató gyűjteményekből nyílt tárlatok, kiállítások iránt megnyilvánuló figyelem növekedése is.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.