2024. április 26. péntek

2019. november 26., kedd 10:51

A Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2019. november 26., kedd (OS) - A Kormány semmibe véve a maga alkotta törvényét senkivel nem egyeztet a kormánytisztviselőkre vonatkozó szabályok szigorítására és a kormányhivatali eljárások egyszerűsítésére, a másodfokú eljárások megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatokkal kapcsolatban

Ezeket a törvényeket a Miniszterelnökség és az Igazságügyi Minisztérium november 12-én nyújtotta be az Országgyűlés elé, ma fog lezajlani a részletes vitájuk. A Kormányt törvény kötelezi a szakszervezetekkel való előzetes egyeztetésre, de sem velük, sem az általuk létrehozott Magyar Kormánytisztviselői Karral, sem a kormányhivatalokkal nem folytattak le egyeztetést. Ez egy korábbi alkotmánybírósági döntés alapján az érintett jogszabályok érvénytelenségét eredményezheti.
     A közszolgálatért felelős államtitkár szerint a kormányhivatalok működése egyszerűsítésének célja a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás. Milyen bizalmat tükröz az, ahol az általuk kitalált módosításokat az azokat végrehajtókkal nem egyeztetik, a közigazgatás ügyintézőire vonatkozó szabályozással a kormánytisztviselők szikrányira zsugorodott önbecsülését zúzzák szét?
     A Miniszterelnökség indokolása szerint maguk a kormányhivatali dolgozók kérték a fizetett szabadságuk további csökkentését, a szolgálati elismerésük jóval alacsonyabb szintre szorítását. Elhiszi ezt valaki?
     Ez már a központi hivatalok esetében is felháborodást váltott ki, ezen szabályozás kiterjesztése teljesen indokolatlan, a munkahelyek további kiüresedését fogja eredményezni.

Kiadó: Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete