OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. november 28., csütörtök 14:20

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2019. november 28., csütörtök (OS) - Párbeszéd: emberéletekbe kerülhet a kormány társadalombiztosítási rendszert módosító javaslata

        Civilizációs visszalépést jelent a társadalombiztosítási rendszer tervezett szigorítása, amely nagyon sok magyar embert szorítana ki az egészségügyi ellátásból. Annak a magyarnak, aki három hónapot meghaladóan biztosítatlan, ki kell fizetnie a jövőben az egészségügyi ellátását. A Párbeszéd követeli, hogy a kormány vonja vissza ezt az újabb szegényellenes törvénymódosítást.
     Friss adatok szerint a nyilvántartott közel 240 ezer álláskeresőből csaknem 110 ezer semmilyen pénzellátásban nem részesül. Ami azt jelenti, hogy még az elkeserítően alacsony, havi 22800 forintos aktív korúak ellátását sem kapják, s így meg vannak fosztva attól a támogatáshoz kapcsolódó lehetőségtől is, hogy a törvény biztosítottként ismeri el őket. Ők vagy fizetnek szolgáltatási járulékot,vagy a szociális rászorultság alapján kérvényezik a biztosításukat.
     A rendszer eddig a biztosítatlanokat (akik TAJ számmal rendelkeztek) figyelmeztette, hogy rendezzék a jogviszonyukat, fizessék be az elmaradt szociális járulékot, de az ellátást nem tagadták meg – az új rendszerben adott esetben a betegnek százezreket, milliókat kellene az ellátásért fizetnie. A kormány ezzel egyetemes erkölcsi elveken lépett túl, felmondta az alapvető, társadalmon belüli szolidaritást, szembeköpve az általa fennen, képmutatóan hangoztatott keresztényi elveket is. A Párbeszéd a javaslat visszavonását követeli.

Szabó Tímea,társelnök, frakcióvezető


     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.