OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. november 29., péntek 16:48

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye
    Budapest, 2019. november 29., péntek (OS) - Az alapvető jogok biztosához számos panasz érkezik az önkormányzatok által kivetett helyi adókat érintően. A kapcsolódó egyedi eljárásokban a felmerülő hatósági ügyviteli problémák mellett több esetben tapasztalható az is, hogy a települések adórendelete vet fel alkotmányossági vagy törvényességi aggályokat. Ezekben az ügyekben az ombudsman elsődlegesen az érintett önkormányzattal és az illetékes kormányhivatallal együttműködésben törekszik a probléma rendezésére.

    Az alapvető jogok biztosa az AJB-1839/2019. számú ügyben Martonvásár Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló rendeletével kapcsolatban megállapította, hogy az a magánszemélyek kommunális adójának szabályozása körében olyan adótárgyról is rendelkezést tartalmazott, amelyről törvény alapján nem lett volna lehetősége előírásokat megfogalmazni. Magánszemélyek kommunális adójával ugyanis nem terhelhető a termőföld.
Az alapvető jogok biztosa erre hívta fel az ügyben érintettek figyelmét. Az eljárás során felvette a kapcsolatot Martonvásár önkormányzatával, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatallal. Utóbbi felhívására az Önkormányzat intézkedett a jogszabálymódosítás előkészítéséről. Az alapvető jogok biztosa 2019. november 25-én kibocsátott jelentésében megállapította, hogy a vizsgált szervek együttműködő, a probléma megoldására törekvő magatartása miatt nem indokolt további ombudsmani intézkedés az ügyben. Egyúttal felkérte az Önkormányzatot és a Kormányhivatalt: tájékoztassák a helyi rendelet módosításáról.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.