OS Országos Sajtószolgálat
2020. augusztus 11. kedd
Ismertető


2019. november 29., péntek 17:23

A Magyar Bioetanol Szövetség közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. november 29., péntek (OS) -

    "Mindez" – mutat rá Joao Pacheco, a Farm Europe elnöke– "azért rendkívül aggasztó, mert a költségek megismertetése és elmagyarázása nélkül nem folytathatók le azok a társadalmi viták, amelyek a dekarbonizációs stratégiák végrehajtásához nélkülözhetetlenek."
A tanulmányban a kutatók elvégezték azokat a számításokat, amelyeket az egyes tagországok elmulasztottak. A tervezett dekarbonizációs lépések költségeinek megbecsléséből az derült ki, hogy a jelenlegi NEKT tervezetek alapján egy tonnányi széndioxid kibocsátás elkerülése – átlagosan – 500 eurójába kerül majd a tagországoknak a 2030-ig terjedő időszakban.
A szakértők számára ez a szám riasztó mértékű, hiszen rendelkezésre állnak már olyan fejlett, működő technológiák, amelyek az elektromobilizáció magas – tonnánként akár 700-800 eurós – dekarbonizációs költségével szemben takarékosabb alternatívát kínálnak Európának, illetve a tagállamoknak. Ezek közül a leghatékonyabb azonnali megoldást a bioüzeamnyagok kínálják, amelyek üvegházhatású gázkibocsátása 70%-kal alacsonyabb, mint a fosszilis üzemanyagoké. Ráadásul a dekarbonizáció költsége is jelentősen, akár a felére csökkenhet.
Magyarország 2030-ra kitűzött dekarbonizációs céljainak sikeressége érdekében fontosnak tartjuk a költségek kimutatása és összehasonlítása mellett a civil szervezetekkel valamint a piaci szereplőkkel való egyeztetést. Ezeknek a lépéseknek az összehangolása elengedhetetlen a hatékony és társadalmi szempontból is eredményes program végrehajtásához.
    
     Kiadó: Magyar Bioetanol Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.