OS Országos Sajtószolgálat
2020. augusztus 6. csütörtök
Ismertető


2019. november 29., péntek 20:03

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. november 29., péntek (OS) - Nőtt a születéskor várható élettartam

    Az egészségfejlesztés hosszú távú befektetés. A Kásler Miklós miniszter által meghirdetett új egészségkultúra program a megelőzésre és a betegségek elkerülésére, az egészségben eltöltött évek meghosszabbítására törekszik. A magyar lakosság egészségi állapotát jellemző mutatók tekintetében több ponton pozitív elmozdulás érzékelhető, mely tendenciákra az Európai Bizottság friss országjelentése is rávilágít. A születéskor várható élettartam hosszú távon növekvő tendenciát mutat: 2012-höz képest a férfiak születéskor várható élettartama egy évvel, a nőké 11 hónappal nőtt, ami azt jelenti, hogy 2016-ban a férfiaknál 72,5 év, a nőknél 79,6 év volt a születéskor várható élettartam. Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben sikerült a meghosszabbodott élettartamon belül az egészséges életévek számát is növelni. A mutató 2012 és 2016 között a férfiaknál 8,4 hónappal, 59,6 évre hosszabbodott, a nőknél változatlan, 60,2 év maradt.  2015 és 2016 között a férfiaknál jelentősebb (16,8 hónap), a nőknél kisebb (2,4 hónap) emelkedés volt tapasztalható. Vagyis 2016-ban a férfiak születéskor várható élettartamuk 82%át, a nők 76%-át egészséges életévekként várhatták.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.