OS Országos Sajtószolgálat
2020. augusztus 11. kedd
Ismertető


2019. november 29., péntek 20:03

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. november 29., péntek (OS) - Nőtt a születéskor várható élettartam

    Biztató adat, hogy a hatásos népegészségügyi beavatkozásokkal megelőzhető halálozás 2011 és 2015 között a férfiaknál 11,3%-kal, nőknél 2,1%-kal csökkent. Ezt megerősíti az optimális orvosi ellátással elkerülhető halálozás csökkenése, amely a férfiaknál csaknem 11%-os, a nőknél több mint 5%-os.
Ugyancsak csökkenő tendencia jellemzi a fiatalok dohányzási gyakoriságát, a passzív dohányzást, valamint a dohányzók arányát mindkét nemnél a felnőtt lakosság körében.
A gyermekkori elhízás tekintetében Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyermekeket tekintve megállt a gyermekkori túlsúly és elhízás növekvő trendje, és tovább csökkent – mintegy harmadával – a csecsemőhalandóság is (2012-2016 között 4 ezrelékre). A jelentés is kiemeli, hogy a gyermekkori immunizáció a szakpolitikai intézkedéseknek és az ingyenes kötelező védőoltásoknak köszönhetően különösen magas Magyarországon, hiszen nálunk a védőoltási programokat miniszteri rendelet szabályozza. A kötelező gyermekkori védőoltások közé jelenleg 12 védőoltás tartozik, a kockázatnak kitett lakosság pedig részesülhet többek között influenza elleni, vagy a 12 éves lányoknak a nemzeti védőoltási programban biztosított HPV elleni védőoltásban. A kötelező védőoltások ingyenesek, az átoltottság pedig meghaladja a WHO által meghatározott 95%-ot.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.