2019. december 14. szombat

2019. november 29., péntek 20:03

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. november 29., péntek (OS) - Nőtt a születéskor várható élettartam

Biztató adat, hogy a hatásos népegészségügyi beavatkozásokkal megelőzhető halálozás 2011 és 2015 között a férfiaknál 11,3%-kal, nőknél 2,1%-kal csökkent. Ezt megerősíti az optimális orvosi ellátással elkerülhető halálozás csökkenése, amely a férfiaknál csaknem 11%-os, a nőknél több mint 5%-os.
Ugyancsak csökkenő tendencia jellemzi a fiatalok dohányzási gyakoriságát, a passzív dohányzást, valamint a dohányzók arányát mindkét nemnél a felnőtt lakosság körében.
A gyermekkori elhízás tekintetében Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyermekeket tekintve megállt a gyermekkori túlsúly és elhízás növekvő trendje, és tovább csökkent – mintegy harmadával – a csecsemőhalandóság is (2012-2016 között 4 ezrelékre). A jelentés is kiemeli, hogy a gyermekkori immunizáció a szakpolitikai intézkedéseknek és az ingyenes kötelező védőoltásoknak köszönhetően különösen magas Magyarországon, hiszen nálunk a védőoltási programokat miniszteri rendelet szabályozza. A kötelező gyermekkori védőoltások közé jelenleg 12 védőoltás tartozik, a kockázatnak kitett lakosság pedig részesülhet többek között influenza elleni, vagy a 12 éves lányoknak a nemzeti védőoltási programban biztosított HPV elleni védőoltásban. A kötelező védőoltások ingyenesek, az átoltottság pedig meghaladja a WHO által meghatározott 95%-ot.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma