OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. december 1., vasárnap 14:20

A Tett és Védelem Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. december 1., vasárnap (OS) -

    A Tett és Védelem Alapítvány megdöbbenve olvasta Kósa Lajos Fidesz-alelnök beszédét a Fidelitas tisztújító kongresszusán, ahol arról beszélt, hogy "a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben". Ez a megfogalmazás több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációkat tartalmaz.
A "zsidóság" Hajdú-Bihar megyében nem szavazhatott senkire, ugyanis éppen 75 évvel ezelőtt a német nácik és a magyar kollaboráns hatóságok haláltáborba deportálták őket. Emléküket sérti, hogy ilyen hangon beszélnek napjainkban a mártírokról.
Az "ellenzéki összefogás" jelenségét, mely gyakorlatban az antiszemita és több alkalommal is a holokauszt emlékén gúnyolódó jobbikosokkal való közös politikai fellépést jelentette, a Tett és Védelem Alapítvány már számos alkalommal elítélte. Azonban csúsztatás azt állítani, hogy a "zsidóság" ezt az összefogást valaha támogatta volna.
A zsidó közösség egyetlen politikai nézettel sem azonosítható, sokszínű közösség. Ahogyan sértő a zsidóságot példának okáért a tanácsköztársasággal azonosítani – és ezért volt fontos szimbolikus üzenete a zsidó közösség képviseletének a vitatott Vértanúk Emlékművének avatásán –, ugyanúgy sértő a zsidóság és az"ellenzéki összefogás" közé egyenlőségjelet tenni.
     Kiadó: Tett és Védelem Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.