2024. április 19. péntek

2019. december 1., vasárnap 17:08

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. december 1., vasárnap (OS) - A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület közleménye az EBESZ 2018. évi gyűlöletcselekményekre vonatkozó statisztikáinak magyar vonatkozásairól

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) friss adatai szerint 2018-ban Magyarországon 194 gyűlölet-bűncselekményt jelentett a rendőrség, melyből 52 vádemelés történt. Problémás, hogy a rendőrség nem részletezi az egyes gyűlöletcselekményeket az indíték alapján. Civil- és más szervezetek további 25 incidenst jelentettek az EBESZ-nek, melyből csupán 2 esetben történt muszlimok elleni támadás a vallásuk miatt. Az egyik esetben egy muszlim nőt egy sétabottal támadtak meg az utcán, a másik esetben pedig egy muszlim lányt löktek le a buszról.

Az ismert cselekmények alacsony száma magas látenciára utal, ezért fontos, hogy mindenki, akit ilyen cselekmény ér vagy ilyenről tud, az akár a hatóságokat, akár egyesületünket illetve más civil jogvédő szervezeteket tájékoztassa az esetről akkor is, ha jogi lépéseket nem érez szükségesnek tenni. Az esetek pontos regisztrálása és az elkövetett atrocitások valós számának feltárása fontos lehet a megelőzésben és az elkövetők felelősségre vonásában.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által nyilvántartott több, mint 70 millió üldözött (nemzetközi és belső menekültek, illetve menedékkérők) többsége muszlim, vagy legalábbis muszlimként aposztrofált társadalmi közegből származik, és a legtöbb menekültet befogadó országok is ebbe a kategóriába sorolhatók.
     Kiadó: Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület