2019. december 14. szombat

2019. december 3., kedd 10:08

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. december 3., kedd (OS) - Az alapjogi biztos a tartós kórházi gyógykezelés alatt álló gyermekek oktatáshoz való jogáról

A jelentés szerint a gyakorlatban az ad hoc megoldások alkalmazása, az oktatási szolgáltatás igénybevételére vonatkozó belső szabályozás és a külső iskolával való együttműködési megállapodás hiánya, a hivatalos eljárásrend és dokumentáció hiányosságai szintén aggályosak a jogbiztonság szempontjából. Akadályozza a szolgáltatás igénybevételét, ezzel a tartósan kórházban tanuló gyermekek oktatáshoz való jogával összefüggő visszásságot okoz, hogy a vendégtanulói jogviszony nem megfelelő módon szabályozott, a szülők és a gyermekek pedig erről a lehetőségről nem kapnak megfelelő tájékoztatást, ezért maguknak kell utánajárniuk a lehetőségeknek.

A jelentés ugyancsak rámutatott, hogy a tartós gyógykezelt gyermekek számára biztosított oktatás háttere sem biztosított: a kórházakban és klinikákon nyújtandó oktatás személyi feltételei hiányoznak. Kiderült, hogy számos tartósan beteg gyermekcsoport, így a középiskolai tanulók, a sajátos nevelési igényű tanulók, az óvodások az oktatáshoz egyszerűen nem tudnak hozzáférni. Az oktatáshoz való joggal kapcsolatban ugyancsak visszásságot okoz és a jogsérelem közvetlen veszélyét eredményezi, hogy nincs külön sajátos pedagógiai és egészségügyi ismereteket átadó kórházpedagógusi képzés.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala