OS Országos Sajtószolgálat
2020. február 17. hétfő
Ismertető


2019. december 3., kedd 13:10

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közleménye
    Budapest, 2019. december 3., kedd (OS) - TÖBB MINT 3000 EMBER SZŰRÉSÉT VÉGEZTE EL A SEMMELWEIS EGYETEM A HÖOK KÜLHONI PROGRAMJÁNAK KERETEIN BELÜL.

    A hatodik alkalommal szervezett kárpátaljai szűrésen ismét közel félezren vettek részt. A hat szűrésnek köszönhetően 3000 lakoson sikerült elvégezni a vizsgálatokat, ez a számadat arányaiban a kárpátaljai magyarok több, mint 2%-át jelenti.

A szűrőprogramot 2016-ban indította el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Külhoni Programja azzal a céllal, hogy a magyar hallgatók által birtokolt tudást olyan területekre vigyék, ahol ez jelentős segítséget tud nyújtani.

A 250 éves Semmelweis Egyetem ez alkalommal is közel 70 fős egészségügyi csapattal végezte a vizsgálatokat a Nagyszőlősi járás hat településén. A hallgatók hat orvos és két gyógyszerész szakmai felügyelete mellett végezték a szűréseket. Az általános betegvizsgálaton felül az orvostanhallgatók többek között vércukor- és koleszterinszintet, illetve vérnyomást mértek, EKG felvételt készítettek, emellett vizeletparamétereket vizsgáltak.

A HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózatának közreműködésével megvalósult szűrésen az orvostanhallgatók felét a Semmelweis Egyetem külföldi hallgatói adták, akik párban dolgoztak magyar társaikkal. Ennek köszönhetően a karitatív jellegén túl, a szűrés jelentős szerepet tölt be a magyar-külföldi, valamint a magyarországi, és kárpátaljai hallgatók közötti kapcsolatépítésben is.

     Kiadó: Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.