OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2019. december 5., csütörtök 16:23

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. december 5., csütörtök (OS) - Nyílt levél a kulturális munkások bérhelyzetéről Magyarország miniszterelnökéhez, a magyar kormányhoz, mindenkinek, akinek fontos a nemzeti kultúra ügye!

    A kulturális örökségünk emlékeit őrző múzeumaink és levéltáraink a nemzeti örökség kincstárai, a könyvtárak a szellem kincseinek bankjai, ahol mindenki tudáshoz juthat és a művelődési intézmények a nemzeti és az egyetemes emberi kultúra értékeit közvetítik minden magyar polgárnak. A működési feltételeik szinte semmit sem javultak az elmúlt években.

A sanyarú helyzet különösen szembetűnő, ha a területen dolgozók béreit nézzük. Olyan bértábla alapján kapják fizetésüket, amelyet 11 éve, 2008-ban, módosítottak utoljára, így fizetési alapértékei azóta sem változtak.

Az éves rendszerességgel történő minimálbér emelések "eredményeként" a bértábla tételeinek nagy része elmarad a garantált minimálbértől, így érvénytelenné vált. A túlhaladott rész a bértáblának nem kevesebb, mint 76%!

•    A fentiek üzenete: a mai Magyarországon nem érték a tudás! - bár Széchenyi István szavaival: "Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik".
Kezdjen érdemi bértárgyalásokat az érdekvédelmi szervezetekkel és 2020-ra jelentős módon emelje az ágazat béreit. Ne a garantált bérminimumhoz süllyessze le a béreket, hanem legalább a nemzetgazdasági átlagbér színvonalára emelje fel!

     Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.