2024. április 20. szombat

2019. december 11., szerda 14:03

Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleménye
    Budapest, 2019. december 11., szerda (OS) - Szakszervezetünk nem támogatja a "trükkös" béremelést

A folyamatos toborzások ellenére a tűzoltóságokon egyre nagyobb létszámhiány tapasztalható, valamint súlyos bérfeszültség keletkezett a vonulós tűzoltók illetménye és a civil szféra összevethető szegmenseiben kínált kezdő fizetések és juttatásokat között.

A tűzoltóságokon folyamatosak a leszerelések, nem ritka, hogy még az egy éves próbaidejét töltő Tűzoltó is a hivatás elhagyására készül. Ez már önmagában elégtelen bizonyítványt állít ki az életpályamodellről, ami feltétlenül reformra szorul.

A folyamatosan fennálló létszámhiány állandó szabadságkiadási problémákat is generál. A kollegák nem tudják a családjukkal, pihenéssel töltetni szabadságukat, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szolgálatokban 100%-ig a feladatukra koncentrálva álljanak készültségben.

Nem támogatunk olyan "trükkös" béremelést, ami a már meglévő bérelemeket átnevezésével, többletforrás bevonása nélkül valósul meg. Ez természetesen vonatkozik a Cafetéria keret esetleges alapfizetésbe történő beépítésére is. Álláspontunk szerint szintén nem elfogadható a béremeléshez rendelt többletfeladatok bevezetése vagy a szabadságszámítás változtatásával történő munkaidő keret variálása.

Az összegyűjtött információkkal szeretnénk segíteni a döntéshozók munkáját. hogy milyen összegű juttatás állna arányban a Tűzoltókkal szemben támasztott követelményekkel.

További információk etsz.hu-n weboldalon elérhetők.

Kiadó: Egységes Tűzoltó Szakszervezet

------------------------------------------------------------------