2024. április 25. csütörtök

2019. december 12., csütörtök 11:19

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. december 12., csütörtök (OS) - EMMI: 2020-ban is lesz nyugdíjemelés

A nyugdíjak értékének megőrzését törvény garantálja, ezért ha a 2020-as éves infláció  magasabb lenne a tervezettnél (2,8%), akkor azt  az év  vége felé nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja az állam.
A nyugellátásokra fordítható költségvetési források összege jövőre több mint 3.580 milliárd forint lesz, közel 136 milliárd forinttal fog nőni az idei évhez képest.
A kormány jövőre is számol nyugdíjprémium kifizetésével, erre 20 milliárd forintot különített el a 2020-as költségvetésben. Ennek feltétele  a jó gazdasági teljesítmény. Magyarország történetében először 2017-ben volt nyugdíjprémium.
A nyugdíjak – a 2020. januári emeléssel – 2010-hez képest 38%-kal emelkednek, vásárlóértékük pedig 10%-kal nő. Ezen felül a nyugdíjasok 2016-tól 273,5 Mrd Ft összegű további juttatásban részesültek a gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel. Mindezt úgy, hogy a Kormány 2010-ben a Nyugdíjbiztosítási Alapot a baloldali kormánytól 357 Mrd Ft-os hiánnyal vette át.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma