OS Országos Sajtószolgálat
2023. június 4. vasárnap
Ismertető


2019. december 13., péntek 11:23

A Kontúr Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. december 13., péntek (OS) - A Budapest X. kerület, Hős utca 15/A-B. háztömbök körüli, őrzött kerítés létesítését elrendelő - csak az önkormányzat mint többségi tulajdonos által megszavazott - társasházi közgyűlési határozat érvénytelenségének megállapítása iránti perben a Fővárosi Törvényszék ma jogerős döntést hozott.

        Emlékeztetőül: az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság idén májusban a közgyűlési határozat érvénytelenségét megállapította, azaz kimondta, hogy a kerítés megépítésére nem kerülhet sor.
     Az Alperes, jogával élve, a döntést megfellebbezte. Szerdán a Fővárosi Törvényszék a jogerős ítélettel az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és a felperes (korábbi Hős utcai lakó) keresetét elutasította. A Törvényszék szóbeli indokolása szerint:
     (i) Az elsőfokú ítéletben megfogalmazott érvénytelenségi ok (a lakók előzetes tájékoztatásának hiányossága) nem alapos, mert a törvényszék olvasata szerint ilyen érvénytelenségi ok megállapítását a per felperese nem kérte.
     (ii) Mivel a felperes nem fellebbezett a (neki kedvező) elsőfokú döntéssel szemben, a Fővárosi Törvényszék már nem vizsgálhatta újra, hogy a kerítéssel kapcsolatos határozatot a szükséges szavazati arányban fogadta-e el a társasház közgyűlése.
     Ugyanis az elsőfokú bíróság szerint ez az érvénytelenségi ok nem volt megállapítható, az élőerővel őrzött kerítés építése és a háromból két bejárat elzárása nem minősült a rendes gazdálkodás körét meghaladó beruházásnak.

     Kiadó: Kontúr Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.