OS Országos Sajtószolgálat
2020. szeptember 25. péntek
Ismertető


2020. január 8., szerda 09:41

Az MSZP Országos Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. január 8., szerda (OS) - Nem imázsfilmmel kell fellépni a családon belüli erőszak ellen, hanem átfogó, rendszerszintű megoldásokra van szükség!

    A családon belüli erőszak nap mint nap újabb áldozatokat követel. Az elmúlt időszakban ismét brutális gyilkosságok, súlyos támadások történtek, az áldozatok között vannak gyerekek és nők is. De a családon belüli erőszak szinte sosem gyilkossággal kezdődik, ezért nem elég erre fókuszálni. Figyelembe kell venni, hogy mindez olyan cselekmények sorozatából tevődik össze, amelyeknek már jóval korábban vannak felismerhető jelei.

A hatóságok a testi sértéssel is járó bűncselekményekre nem reagálnak hatékonyan, a gyakorlatban szinte nem létezik a távoltartás intézménye, az áldozat kénytelen menekülni. A hatóságok azt sem védik meg, aki éppenhogy túlélt egy támadást.

Ma többszázezer embert (főként nőket és gyerekeket) naponta ér valamilyen zaklatás, lelki, vagy fizikai bántalmazás, támadás családon belül. Az érintettek jellemzően nem tudják, hogy milyen segítségre számíthatnak, hova fordulhatnak védelmük érdekében.

A magyar kormány az elmúlt években történt tragikus esetek ellenére sem tett érdemi lépéseket, sőt 2014 óta nem ratifikálja a nők és gyerekek jogait védő Isztambuli Egyezményt, amely megoldásokat kínál arra is, miként lehetne megelőzni ezeket a támadásokat, megvédeni az áldozatokat. Mi már számtalanszor benyújtottuk erről szóló javaslatunkat a Magyar Országgyűlésnek, de hiába.
     Kiadó: MSZP Országos Központ

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.