2020. szeptember 25. péntek

2020. január 8., szerda 15:26

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. január 8., szerda (OS) - A bíróság döntött - T. István nem titkolózhat tovább

Mai hír: jogszerűtlenül tagadta meg az Elios Zrt.-vel kötött szerződések kiadását a gyáli önkormányzat. Bebizonyosodott ugyanis, hogy nem tekinthető üzleti titoknak a világítás-korszerűsítési megbízások ellenértéke és az árképzéssel, állami vagyon hasznosításával kapcsolatos adatok sem. A bíróság döntése egyértelmű: T. István nem titkolózhat tovább, nem hivatkozhat üzleti titokra és cégérdekekre, nem bújhat ki többé a felelőssége alól, és válaszolnia kell: mennyiért kínálta cége azokat a használhatatlan LED lámpatesteket, ami miatt Gyál és több magyar település sötétségbe borult. A DK tagjai és aktivistái az elmúlt években többek között Hódmezővásárhelyen, Dunaújvárosban, Debrecenben és Zalaegerszegen is be akartak tekinteni a szerződésekbe, de szinte mindenhol falakba ütköztek.

A DK üdvözli a bíróság döntését, és reméli, hogy a mostani eset az önkormányzatok adatkiadási gyakorlatában is jelentős változásokat fog hozni. Követeljük, hogy T. István adjon világos válaszokat arra: hol és mennyiért végezte cége azokat a munkákat, amik kapcsán az OLAF már több mint 30 vizsgálatot indított. Ezek nagy részében azt állapították meg, hogy a pályázatok kiírásánál szervezett csalási mechanizmust építettek ki, amennyiben azokat az ő cégére szabták. Az érintett önkormányzatokat arra biztatjuk: ne féljenek, ne mentegessék tovább a menthetetlent, hozzák nyilvánosságra a T. Istvánnal kötött szerződések adatait!

Barkóczi Balázs, DK szóvivő

Kiadó: Demokratikus Koalíció