2020. január 18. szombat

2020. január 9., csütörtök 11:06

A Magyar Természetjáró Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. január 9., csütörtök (OS) - 2019-ben közel másfélszer többen teljesítették az Országos Kéktúrát

A legendás hazai túraútvonal, az Országos Kéktúra 2019-es teljesítőinek száma 404 fő, ez az előző évhez képest másfélszeres növekedést jelent.
404 honfitársunk összesen közel félmillió kilométert gyalogolt Magyarországon, hogy a túramozgalom ikonikus jelvényét átvehesse. Az Írottkőtől Hollóházáig tartó, 1168 km hosszú Kéktúra útvonal 27 szakaszból és 152 bélyegzőhelyből áll. A legismertebb hazai jelvényszerző túra története 1938-ig nyúlik vissza, 1951-től tartják számon a teljesítőket,  a Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta koordinálja a túraútvonal működését. Az elmúlt 60 esztendőben 6823-an járták be a teljes Kéktúrát, s ebből 404-en a tavalyi évben fejezték be.
Az elmúlt 5 évben trendszerűen nőtt a túrát megkezdők száma, ám ilyen komoly emelkedés a teljes útvonalat  teljesítők számában ezidáig nem volt tapasztalható.
Örömteli, hogy az Országos Kéktúra két "testvére", a Rockenbauer Pal Del-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra is egyre nepszerűbb. 30 és 50 %-os növekedést tapasztaltak az MTSZ szakemberei a teljesítesek igazolásakor,  185 és 130 büszke túrazó vehette igazoló jelvényét a tavalyi evben.
A Magyar Természetjáró Szövetség ezúton is gratulál minden teljesítőnek, az úton lévőknek pedig további jó túrázást  és túraélményekben gazdag új esztendőt kíván.

Kiadó: Magyar Természetjáró Szövetség

------------------------------------------------------------------