2020. szeptember 25. péntek

2020. január 9., csütörtök 15:52

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. január 9., csütörtök (OS) - A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület évértékelője a 2019-es évre vonatkozóan

Elindítottuk honlapunkat is, ahol lehetőség van a muszlimokat ért atrocitások anonim jelentésére. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az érintettek sokszor nincsenek tisztában a jogaikkal, illetve nem mernek a hatóságokhoz fordulni. Ezt jelzi az is, hogy a rendőrség által az EBESZ-nek eljuttatott statisztikai közlés alapján 2018-ban mindössze 194 gyűlölet-bűncselekményt regisztráltak hivatalosan. További probléma, hogy ezeket a számokat nem osztályozzák a gyűlölet motivációja alapján, így nem lehet tudni, hogy például hány esetben volt a cselekmény motivációja az áldozat neme, származása, bőrszíne vagy vallása. Egyéb szervezetek 25 incidenst jelentettek az EBESZ-nek, ebből 2 eset irányult muszlim nők ellen, ami magas látenciára utal.

A fentiek orvoslására az említett javaslatok és az internetes jelenlét mellett csoportos foglalkozásokon is részt vettünk más jogvédő szervezetekkel közösen, melyeket idén is tervezünk folytatni.
A gyűlöletcselekmények visszaszorítása, az intézményi bizalom erősítése, a racionális társadalmi diskurzus és az emberi méltóságot, illetve a vallásszabadságot tiszteletben tartó politikai vitakultúra mindannyiunk érdeke, így a jövőben is ennek fényében folytatjuk tovább tevékenységünket.

Kiadó: Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület