OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. január 17., péntek 09:36

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - Klímafordulat helyett: harmatgyenge célok, hibásan megválasztott eszközök, leszakadás Európától

    A kormány most nyilvánosságra hozott energia- és klímapolitikai stratégiája alapján az Európai Unió leggyengébben teljesítő és leglassabban átálló tagállamai között maradunk. A Párbeszéd a klímavészhelyzet kihirdetésének megfelelően azonnali lépéseket  és önálló környezetvédelmiminisztérium felállítását követeli.
A kormányzati dokumentum új eredményként hirdeti az Orbán-kabinet eddigi legnagyobb hibáját: a klímaprobléma és az energiaátmenet teljes elhanyagolását. A 2010 óta működő kormányzati struktúrában klímapolitika nem létezett.A világon csak négy országnak nincs önálló zöld tárcája: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia mellett Magyarországnak.A klímaszkeptikus miniszterelnök pedig csak a klímaválságot súlyosbító intézkedéseket hozott: napelemadó,szélerőművek betiltása, a zöldfelület-pusztítást könnyítő kiemelt beruházási törvény, a lakossági energiahatékonysági támogatások elvonása. A  főbűn pedig egyolyan orosz atomerőmű, amely vagy sosem készül el, vagyha felépül, akkor sem válasz a klímaváltozás kihívásaira. Magyarország a zöldenergia-használat, a  vállalati és lakossági energiahatékonyság terén a leggyengébb teljesítményt nyújtó uniós tagállamok közé került.

A "klímabajnoksági" stratégia tanúsága szerint a kormány nem kíván a helyzeten változtatni.
    
     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.