2024. április 24. szerda

2020. január 17., péntek 12:39

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - A kormány klímastratégiája a bűnös semmittevés forgatókönyve! -

A kormány klímastratégiája nem más, mint a magyarok nagy többsége által elutasított Paks 2 beruházás legitimálása: egy elavult, veszélyes és drága technológiáé, mely megakadályozza az energiahálózatunk megújulókra történő átállítását is. Az új atomerőmű teljes költsége elérheti a 10 ezer milliárd forintot és éves szinten 100 milliárdos nagyságrendű veszteséget fog termelni. Ezen kívül kockázatos, növeli az orosz függőséget és a több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékkal nem tudunk mit kezdeni. Klímavédelmi szempontból sem ideális, hiszen a teljes életciklusra számolt üvegházgáz kibocsátása jóval magasabb, mint a megújuló energiaforrásoké.

A megújuló energiaforrásokra vonatkozó 21%-os célkitűzés is rendkívül szerény, ezzel csak az EU sereghajtói maradunk. Magyarország lehetőségei alapján 2030-ra reális cél a legalább 35%, 2050-re pedig elérhető akár a 100% is. De nemcsak a mérték, a szerkezet is problémás. Orbán Viktor magyarázata szerint azért nem kaphat engedélyt több szélturbina, mert a rendelkezésre álló költségvetési források szűkösek. Ez a kijelentés teljesen megalapozatlan, hiszen a szélenergia az egyik legolcsóbb energiatermelési mód.

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)