OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. január 17., péntek 15:14

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - Megszűnőben a tudatos médiahasználat? -

    Az új NAT eddig kiszivárgott részletei ékes példái a kormány önkényes, szakmai konzultációt és hosszútávú tervezést nélkülöző stratégiájának. A mozgókép- és médiaismeret tantárgy megszüntetésével és tananyagának más tantárgyakba való ömlesztésével a felnövekvő generáció kiszolgáltatottá válik a szűretlen online tartalmaknak, nem alakítja ki a tudatos informálódás, valamint a kritikus médiahasználat kompetenciáját.

Az oktatási terület szakdolgozói és szakszervezetek nélkül készülő NAT e részlete nemhogy nem segíti hozzá a diákokat a mindennapi online kommunikáció és audiovizuális tartalmak kritikus pontjainak felmérésére, de irreális elvárásokat támaszt azokkal a pedagógusokkal szemben is, akikre más szakos tanárként a médiaismeret megtanításának terhe kerül.

A NAT kidolgozói nem törődnek a felsőoktatásban jelenleg is mozgókép- és médiaismeretet tanuló hallgatók kétszakos társaikhoz képesti hátrányba kerülésével, illetve az 1200-1300, szakos tanárként dolgozó pedagógus jövőbeli szakmai kilátásaival.

Az LMP követeli, hogy a kormány a szakértők véleményére és az oktatásban résztvevők 21. századi igényeire alapozva döntsön a tanított kompetenciák köréről, valamint dolgozzon ki olyan stratégiát, mellyel a diákok felkészíthetők az online térben megjelenő kihívásokra. Emellett felszólítjuk a kormányt, hogy vonják vissza a médiaismeret tantárgy megszüntetéséről szóló intézkedést.

Hohn Krisztina és Ungár Péter
országgyűlési képviselők

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.