OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. január 17., péntek 16:12

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közleménye
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - A budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulójára szervezett megemlékezést az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a Dohány utca 32. számnál található Budapesti Gettó Emlékfalnál. A különleges emlékművet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Erzsébetváros önkormányzatával közösen létesítette öt évvel ezelőtt, a gettó felszabadításának 70. évfordulója alkalmából.  Az eseményen részt vett Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, valamint Fahidi Éva, író, holokauszt-túlélő. Az idei megemlékezésre diákok is érkeztek, akik a rendezvényt követően a Bét Menáchen Általános Iskola dísztermében beszélgettek a túlélővel a megmenekülés csodájáról.

    Köves Slomó a gettó felszabadításának 75. évfordulójára emlékezve hangsúlyozta: egyre kevesebb személyes emlékező él közöttünk, és nagy a felelősségünk abban, mit kezdünk a múlt örökségével. "Áldozatok unokájának lenni önmagában nem érdem, ahogy nem bűn tettesek leszármazottainak lenni sem. Nem az számít, hogy kik voltak felmenőink, hanem az mit kezdünk felmenőink örökségével" – mondta az EMIH vezető rabbija, aki szerint "tévelygő fogadtatás" kísérte Pokorni Zoltán 12. kerületi polgármester nemrég tartott beszédét, amelyben a politikus nagyapja, Pokorni József nyilas múltjáról beszélt őszintén. Köves a Tórából idézve Amálék történetét emelte ki, amely napjainkban arra tanít: a gyűlölettel nem lehet gyűlölettel emlékezni.

     Kiadó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.