2024. április 25. csütörtök

2020. január 17., péntek 16:36

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közleménye
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - A Kaposvári Gyermekotthonban készített, és január 10-től folyamatosan az interneten terjedő, kortársak közötti súlyos bántalmazást bemutató videofelvétel kapcsán, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ajánlásokban foglalta össze a legfontosabb szempontokat valamennyi közösségi média felhasználónak és médiatartalom-szolgáltatónak a gyermekek közötti erőszakról szóló tudósításokról.

A nyomtatott és online sajtóban, valamint a közösségi oldalakon is nagy figyelemre számíthatnak azok a posztok, amik gyerekek ellen elkövetett bűncselekményekről, jogtalanságokról szólnak. Gyakran lehet a médiában olyan esetekről is hallani, amikor az elkövető és az áldozat is kiskorú. Üdvözlendő, hogy a gyermekintézményekben, különösen a szakellátás intézményeiben általánosan jelenlévő erőszakról, a bullying, azaz a kortárs bántalmazás és zaklatás eseteiről értesül a közvélemény, mert ez esélyt adhat a társadalmi párbeszédre; a megelőzés és a kezelés kapcsán fontos ismeretek és jó gyakorlatok megosztására. Ugyanakkor a bántalmazás elkövetőjét és áldozatát ábrázoló felvételek személyiségi jogokat sértenek, és növelik a sértett szenvedéseit. Számos tudósítás vagy poszt megmarad a kíváncsiság kielégítése, a borzongásra és indulat levezetésre vágyó olvasó kiszolgálására, de nem foglalkozik a valódi megoldásokkal és nem tárja fel az eset mögötti rendszerhibákat. A Kék Vonal ajánlása itt elérhető: https://kek-vonal.hu/index.php/hu/sajto/532-a-kek-vonal-ajanlasa-a-kortars-eroszakrol-szolo-tudosita

Kiadó: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány