OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. január 17., péntek 16:36

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közleménye
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - A Kaposvári Gyermekotthonban készített, és január 10-től folyamatosan az interneten terjedő, kortársak közötti súlyos bántalmazást bemutató videofelvétel kapcsán, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ajánlásokban foglalta össze a legfontosabb szempontokat valamennyi közösségi média felhasználónak és médiatartalom-szolgáltatónak a gyermekek közötti erőszakról szóló tudósításokról.

    A nyomtatott és online sajtóban, valamint a közösségi oldalakon is nagy figyelemre számíthatnak azok a posztok, amik gyerekek ellen elkövetett bűncselekményekről, jogtalanságokról szólnak. Gyakran lehet a médiában olyan esetekről is hallani, amikor az elkövető és az áldozat is kiskorú. Üdvözlendő, hogy a gyermekintézményekben, különösen a szakellátás intézményeiben általánosan jelenlévő erőszakról, a bullying, azaz a kortárs bántalmazás és zaklatás eseteiről értesül a közvélemény, mert ez esélyt adhat a társadalmi párbeszédre; a megelőzés és a kezelés kapcsán fontos ismeretek és jó gyakorlatok megosztására. Ugyanakkor a bántalmazás elkövetőjét és áldozatát ábrázoló felvételek személyiségi jogokat sértenek, és növelik a sértett szenvedéseit. Számos tudósítás vagy poszt megmarad a kíváncsiság kielégítése, a borzongásra és indulat levezetésre vágyó olvasó kiszolgálására, de nem foglalkozik a valódi megoldásokkal és nem tárja fel az eset mögötti rendszerhibákat. A Kék Vonal ajánlása itt elérhető: https://kek-vonal.hu/index.php/hu/sajto/532-a-kek-vonal-ajanlasa-a-kortars-eroszakrol-szolo-tudosita

     Kiadó: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.