OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. január 19., vasárnap 16:31

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2020. január 19., vasárnap (OS) - Lassan nem marad gyógypedagógus az országban, de a kormány szerint minden rendben van -

        A kormány továbbra sem hajlandó érdemben emelni a gyógypedagógusok fizetését, ezzel súlyosan veszélyeztetve a speciális oktatást igénylő gyerekek iskolai fejlődését: a legtöbb gyógypedagógus továbbra is 200 ezer forint alatt keres, miközben külföldön már kezdő fizetésnek ennek a többszörösét kapnák. Ezért mára olyan súlyos szakemberhiány alakult ki, ami már a speciális oktatást igénylő gyerekek beiskoláztatását is veszélyezteti. Az LMP szerint van forrás a költségvetésben az azonnali és jelentős béremelésre, csak éppen a kormányzati akarat hiányzik hozzá.
     A kormány évek óta csak hitegeti a gyógypedagógusokat, de érdemi lépéseket nem tesz a helyzet rendezése érdekében. Mindez mára azzal járt, hogy ma már alig működik országos szinten az az infrastruktúra, ami a speciális oktatást igénylő gyerekek fejlődéséhez szükséges. Azaz az állam egyszerűen nem képes ellátni egy kötelező feladatát, miközben a kormányzati kommunikáció megszakítás nélkül visszhangozza a sikerpropagandát.
     Pedig ha kevesebbet költene a Fidesz óriásplakátokra és többet az állam valódi feladataira, akkor ez a probléma is orvosolható lenne: az LMP szerint a helyzet rendezéséhez a szociális és az egészségügyi bértábla egységesítésére, a gyógypedagógusi pótlék 5 százalékról 15 százalékra emelésére, valamint az ágazat pályakezdő fizetések emelésére lenne szükség.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.