OS Országos Sajtószolgálat
2020. február 29. szombat
Ismertető


2020. január 20., hétfő 11:39

A Kúria közleménye
    Budapest, 2020. január 20., hétfő (OS) - A kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban, az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlatot és az építésügyi hatósági eljárásokat is vizsgálják idén a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjai.

    A szakértői grémiumok felállításáról a Kúria elnöke döntött. Dr. Darák Péter felkérte a csoportok vezetőit hipotéziseik kidolgozására és az elemzői munkában részt vevők megnevezésére. A kutatásba bírák, a társ-hivatásrendek és a kapcsolódó tudományterületek képviselői vonhatók be. A csoportok vezetői a Kúria márciusi Teljes Ülésén ismertetik hipotéziseiket.
2020-ban a Kúria az alábbi jogterületek bírósági gyakorlatát vizsgálja:
- A kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételei a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban - dr. Feleky István
- Az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlat - dr. Somogyi Gábor
- A nemzetközi magánjogról szóló 2017. évi XXVIII. törvény bírói gyakorlata - Dr. Simonné dr. Gombos Katalin
- Az építésügyi hatósági eljárások gyakorlata - Dr. Sugár Tamás
- Az atipikus foglalkoztatási formák bírói gyakorlata - Szolnokiné dr. Csernay Krisztina.

Tavaly is több mint száz javaslat érkezett a vizsgálati tárgykörökre vonatkozóan, a Kúria az év végén hallgatta meg a javaslattevőket. A bírósági joggyakorlat-elemző csoport feladata a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény értelmében az ítélkezési gyakorlat vizsgálata, bírósági döntések elemzése.
     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.