2020. február 29. szombat

2020. január 21., kedd 09:19

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. január 21., kedd (OS) - Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából

Az Országgyűlés 2012. december 10-ei döntése alapján január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja. 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az a vonatszerelvény, amely a vagyonuktól és kilátásaiktól megfosztott német közösség első tagjait Németországba szállította. Az emléknap alkalmából Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes, egyetemi tanár az elüldözött családok szenvedéseire emlékeztet, egyúttal felhívja a figyelmet a közös trauma feldolgozásának fontosságára, valamint az esemény mindenkor érvényes üzenetére.

A kitelepítésről 1945. december 22-ei ülésén határozott a magyar kormány, a 12330/1945 ME számú rendelet hivatalosan 1945. december 29-én jelent meg. A dokumentum a magyarországi német kisebbséget a második világháború szörnyűségeiért a – nemzetközi jog által azóta is tiltott – kollektív felelősség elve alapján kezelte és a német lakosság teljes körű kitelepítésére törekedett. Elegendő oknak tekintette pusztán azt is, ha az 1941-es népszámlálás idején valaki német nemzetiségűnek vagy anyanyelvűnek vallotta magát.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala