OS Országos Sajtószolgálat
2020. február 29. szombat
Ismertető


2020. január 21., kedd 09:19

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. január 21., kedd (OS) - Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából

    Az akkori kormányt vélhetően gazdasági megfontolások is vezették: az elüldözöttek vagyonát és ingóságait az állam szerezhette meg, ingatlanjaikkal pedig a földnélküli lakosság földéhségét kívánta csillapítani, illetve ide szándékozta letelepíteni a szomszédos országokból elüldözött magyar családokat is.

Az intézkedés eredményeként közösségek szűntek meg, települések néptelenedtek el, német családok tízezrei váltak üldözötté és vagyontalanná nemzetiségi származásuk miatt, a közösség pedig nagyrészt elvesztette értelmiségi utánpótlását és jövőképét is. A kitelepítéssel járó elvi és gyakorlati törvénytelenségek és az intézkedés embertelensége megrázták az alkotmányosság alapvető elveit, kikezdték a jogállamiság alapjait és ezzel együtt a háború után éppen csak feléledő társadalmi szolidaritást is. 1946. január 19. a német közösség számára tragikus dátum egyúttal a magyar társadalom egészének is fájdalmas mementó: mindannyiunkat emlékeztet arra a szégyenteljes döntésre, amely miatt a kollektív bűnösség elvére hivatkozva 1946 és 1948 között csaknem kétszázezer német nemzetiségű magyar állampolgárnak kellett elhagynia otthonát, közösségét és szülőföldjét.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.